In Memoriam Ronald Rosbeek

Op 29 januari overleed Ronald Rosbeek. We gaan hem missen, niet alleen vanwege zijn onschatbare kennis en ervaring maar ook vanwege zijn kameraadschap. Even langswippen onderweg naar een klant voor een kop koffie en dan een paar mooie anekdotes uitwisselen over ons vak. Nog zeer recentelijk kwam hij langs en sprak nog met goede moed over de toekomst. Waarlijk in het harnas gestorven.

uit HOLLAND FILM nieuws online:

Techniekspecialist en celluloidfan Ronald Rosbeek overleden

02 februari 2021

De film- en bioscoopsector is opgeschrikt door het overlijden van Ronald Rosbeek. Filmtechniekspecialist en enorme liefhebber van celluloid Rosbeek overleed vrijdag 29 januari op 67-jarige leeftijd.

Weinig namen in het Nederlandse film- en bioscoopbedrijf zijn zo verbonden met filmtechniek als die van Ronald Rosbeek. De oprichter en eigenaar van Rosbeek Techniek legde meer dan honderd theaterinstallaties aan in bioscopen.

Na zijn studie werktuigbouwkunde aan de MTS belandde de in 1953 in Den Haag geboren Rosbeek in het Roxy Theater als projectionist. Het was nog het tijdperk dat koolspitsen als lichtbron werden gebruikt voor het vertonen van film. En dat films op twee projectoren werden getoond waarbij de aktes gewisseld moesten worden. Daarover zei Rosbeek in het boek Tot de laatste akte!: Het is een soort mystiek ritueel. Dat is ook de reden waarom ik nog altijd twee machines heb. Overnemen dat is iets… dat is iets… ja, magisch. Dat is zo spannend. En dat niemand het ziet, hè? Dat is natuurlijk de kunst. Niemand mag merken dat je van spoel wisselt.’

Via zijn netwerk bij Philips belandde Rosbeek begin jaren 80 volledig in de filmtechniek. Hij trok van bioscoop naar bioscoop om projectoren te onderhouden. Tot hij in datzelfde decennium het aanbod kreeg om leiding te geven aan de nieuw op te richten technische dienst van Meerburg Theatergroep. Van het een kwam het ander en Rosbeek werd de man achter de bioscooptechniek van bedrijven als Holland Exhibitors, Cannon en MGM.

Na de overname van MGM door Pathé in de jaren 90 ging Rosbeek zijn eigen weg bewandelen. In 1998 startte hij samen met Henk Rijke het cinema-technisch bedrijf Movietech. In 2004 scheidden hun wegen en begon Ronald zijn eigen bedrijf Rosbeek techniek.

Rosbeek werkte sindsdien voor tal van partijen in binnen- en buitenland aan projectie-installaties. Zo was hij onder meer te vinden bij het Noorse Filminstituut en het beroemde Egyptian Theater in Los Angeles. Ook hielp hij zowel Eye in Amsterdam als KINO in Rotterdam bij hun 70mm-projector. Zijn kennis van de filmtechniek bleef onnavolgbaar.

Over de overstap naar en het werken met digitale cinema zei Rosbeek in het boek Tot de laatste akte!: ‘Je verliest toch een stuk sfeer. Je kunt wel zeggen dat het hetzelfde is, maar dat is niet zo. De kleuren, de transparantie… alles is anders.’

Rosbeek stond ook bekend als een gepassioneerd filmverzamelaar. In zijn deels tot bioscoop omgebouwde privéwoning bewaarde hij meer dan tweehonderd 35mm-films. Hij beleefde er enorm veel plezier aan om gasten te trakteren op een gezellige filmavond in de kleine privébioscoop. Hij monteerde dan ook altijd een passend voorprogramma met reclames en cartoons.

‘Een maand of drie geleden kreeg Ronald de diagnose nierkanker. Hij bleef er nogal laconiek onder (‘Jullie zijn me voorlopig nog niet kwijt, hoor!’)’, zo laat auteur en Ronalds technovriend Thomas Leeflang weten. ‘Ronald bleef aan het werk in zijn werkplaats in Rijswijk en hier en daar waar hij nodig was. Tot twee weken terug ging hij nog dagelijks bijna opgewekt aan de slag, de chemokuren leken voor hem niet echt belastend (‘Ik heb nog steeds m’n haar!’). Totdat hij pijn kreeg en begin vorige week op initiatief van zijn vrouw opname in het ziekenhuis volgde. Daar ging het snel mis, hij overleed er op vrijdag 29 januari.’
Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Ronald Rosbeek werd slechts 67 jaar.


Met speciale dank aan Thomas Leeflang en Barend de Voogd en diens boek Tot de laatste akte! over filmverzamelaars dat in opdracht van het Geoffrey Donaldson Instituut tot stand kwam.

 

 

Uit: HOLLAND FILM Nieuws – online